Bir Bitkiyi Görmek Neyi Değiştirir? | Bilimya

Bir Bitkiyi Görmek

İnsanların canlılarla olan bağlarını araştıran bilim insanları bu bağlardan ilginç veriler elde etmiştir. Tüm canlılar birbirileri ile doğal ekosistem içerisinde öyle ya da böyle bağıntılıdır. Bitki bilimcileri (botanikçiler) açısından bu bağıntılar içinde en ilginç olanı insan-bitki bağıntılarıdır.

İnsanlar binlerce yıldır bitkiler ile besin, ilaç, estetik, sanayi ve diğer amaçlar doğrultusunda bağlarını kurmuşlardır. Öyle ki bu bağ insanın evriminde ve insanlığın yeryüzünde medeniyetler kurmasında dahi etkili olmuştur. Dolayısıyla insanların yanında bitkilerin ayrı bir önemi vardır.

İnsanoğlu bitkileri yaşamlarının her alanına koymaya ilk çağlardan itibaren başlamıştır. Özellikle estetik anlamda bitkiler insan günlük yaşamının bir parçası haline gelmiştir. İnsanlar yaşam alanları olan şehirlerin, sokakların, yol kenarlarının, orta kaldırımların (refüjlerin), evlerin, parkların ve buna benzer tüm alanların içine bitkileri yerleştirmiş durumdadır.

Bitkilerin insanlara binlerce yıldır iyi geldiği bilindiğinden günümüze dek biyolojik ve psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde bitkiler kullanılmıştır. Bitkiler yalnız dahilen ve haricen kullanmakla değil aynı zamanda koklama, dokunma ve hatta görme ile tedavi parçası olmaktadır. Günümüz bilimsel verileri de bunu destekler niteliktedir. Bir bitkiyi görmenin fizyolojik parametrelerin ölçülmesi ile gösterilebilecek düzeyde sakinleşmeyi ve rahatlamayı sağladığı bilinmektedir.



Bilimsel veriler ve istatistikler, hastanelerde bitkilere bakan pencerelere sahip hastaların, binalara ya da boş alanlara bakan pencerelere sahip hastalara oranla daha az ağrı kesiciye ihtiyaç duyduğu ve daha hızlı taburcu olduklarını göstermektedir. Bu sebeple Kuzey Avrupa’da inşa edilen pek çok yeni hastanede hastaların vakit geçirebileceği bitkilere ayrılmış bölümler, hatta bazı yerlerde bitkilere ayrılmış bütün bir kat bulunmaktadır.

Urbana Champaign’de Illinois Üniversitesi’ndeki yapılan bir araştırma, öğrencilerin kendi odalarında yapmaları istenen testlerle öğrencilerin performansı değerlendirilmiş ve neticede yukarıdaki örneklere benzer sonuçlar elde edilmiştir. Öğrencilere yaptırılan biraz dikkat toplamayı gerektiren bu testlerde pencereleri yeşil alanlara bakan öğrencilerin, bina manzarası olan öğrencilere göre daha iyi sonuçlara sahip olduğu görülmüştür.

Günümüze dek yapılan onlarca bilimsel çalışma ile bitkilerin varlığının stresi azalttığı, dikkati arttırdığı ve hastalıklardan daha hızlı iyileşme sağladığı bildirilmiştir. Dahası bitkiler insanların canlarını dahi korumaya aracı olmaktadır. Yapılan çalışmalar kenarlarında sıralı ağaçlar olan caddelerde daha az kaza olduğu ve bol miktarda yeşil alanı olan mahallelerde daha az intihar ve daha az şiddet içerikli suçların görüldüğünü göstermektedir.

Sonuç itibariyle bitkileri görmenin ve hatta bitkilerin varlığının insan sağlığını olumlu etkilediği, dikkatimizi ve öğrenmemizi dahi iyi yönde etkilediği anlaşılmaktadır.

 

 

Kaynaklar:

Mancuso, S., Viola, A. 2017. Bitki Zekâsı (Verde Brillante). Yeni İnsan Yayınevi, 2.Baskı, İstanbul. (Çeviren: Almıla Çiftçi).

Marcus, C. C. 2007. Healing Gardens in Hospitals. Interdisciplinary Design and Research e-Journal, 1(1), pp. 1-27.

Muhyettin Şentürk



Hakkımızda

Bilimya sitesi, İbni Sina Sağlık Derneği’nin öncülüğünde kurulmuş bir popüler bilim sitesidir. Sitemizde paylaşılmış tüm yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitemizdeki hiçbir yazı kaynak belirtmeksizin başka bir platformda paylaşılamaz.



Bizi Takip Edin


@2020 Tüm Hakları Gizlidir.