Güneş Sistemi Güneş’in Ölümünden Kurtulabilir Mi? | Bilimya

5

Biz göremeyecek olsak dahi yaklaşık 4,5 milyon yıl sonra Güneş’in ölümü gerçekleşecek. Peki Güneş sistemine ne olacak?

Sonun Başlangıcı

İlk karşılaşılacak sorun yaşlanmış Güneş’in ta kendisi olacak. Güneş’in yapısındaki hidrojen füzyonları devam ettikçe Güneş çekirdeğinde helyum birikimi yaşanır. Bu birikim artıp hidrojen kaynakları azaldıkça hidrojen füzyonlarının gerçekleşmesi zorlaşmaya başlar. Ancak Güneş’in atmosfer iç basıncında değişmeyeceği için tüm bu reaksiyonların dengelenmesi ve hidrojen füzyonlarının devamı için çekirdekteki sıcaklık artacak.



Bu da Güneş’in gittikçe daha parlaklaşacağı anlamına geliyor. Aslında bu parlaklaşma günümüzde de devam ediyor. Dinazorların var olduğu dönemdeki Güneş şimdiki halinden daha az parlak, donuktu. Isınma ve parlaklaşmanın sonucunda, birkaç milyon yıl içinde, Güneş haddinden fazla ısınmış olacak.

Peki bunun dünyaya etkileri nasıl olacak?

Öncelikle atmosfer yapısında bozulmalar, dağılmalar olacak. Okyanuslar buharlaşmaya başlayacak. Bir süre sonra Dünya, Venüs gibi görünmeye başlayacak. Atmosfer karbondioksitçe yoğunlaşacak.

Sonra her şey daha da kötüye gidecek.

Gezegenlere Ne Olacak?

Füzyonun son aşamalarında Güneş büyüyüp şekilce bozulacak ve kızıllaşacak. Merkür ve Venüs gezegenlerini hacimce kendine katacak. Ne kadar büyüdüğüne bağlı olarak Dünya’yı da hacmine katma ihtimali olabilir. Eğer Güneş’in genişlemiş atmosferi Dünya’ya ulaşırsa, Dünya bir günden kısa sürede parçalanmış olacak.

Durum bu kadar ilerlemeden Güneş’in genleşmesi dursa dahi Dünya için yine de durum pek hoş olmayacak. Güneşten yayılan aşırı enerji kayaları buharlaştırmaya yetecek güçte olacak ve büyük ihtimalle Dünya’dan geriye yalnızca çekirdeği kalacak.

Diğer gezegenler de Güneş’in genleşmesinden etkilenecek. Satürn’ün halkaları saf buzdan oluşur, yörüngesinde olduğu Güneş  bu halkaların varlığını sürdürmesi için fazla sıcak olacak. Aynı durum yörüngelerindeki uydular için de geçerli olacak, Europa ve Enceladus buzdan katmanlarını kaybedecek.

Başlangıçta artan radyasyon 4 dış gezegeni etkileyecek ve atmosferlerini yok edecek. Güneş büyümeye devam ettikçe ondan yayılanlar kütle çekimi sayesinde diğer dev yıldızlara ulaşacak. Buna bağlı olarak da dış gezegenler daha da büyüyecek.



Milyonlarca yıl sürecek olan bu büyümenin son aşamasına ulaşarak çekimsel olarak durağan hale ulaştığında gezegenlerin farklı yönlere kaymalarına sebep olacak, büyük ihtimalle Güneş Sistemi’nin dışına doğru.

Yüzlerce yılın sonunda, yayılan aşırı radyasyon ve ısı sebeb

iyle yaşanabilir bölge Güneş Sistemi’nin dışına kaymış olacak. Dış gezegenler yüzeylerindeki okyanuslar dahil sıvı bazlı nesnelerini kaybettikten sonra Pluto ve benzerlerini de kapsayan Kuiper Belt Nesneleri de buzdan oluşan parçalarını kaybedecek. En büyükleriyle büyükleriyse büyük ihtimalle yeryüzünün minyatür versiyonlarına dönüşerek Güneş’in etrafında dönmeye devam edecek.

Başka Dünyalar Mümkün Mü?

Sona gelindiğinde Güneş büyük patlamalarla beraber gerisinde karbon ve oksijenden ibaret bir çekirdek bırakacak. Geriye kalan bu beyaz-cüce yıldız ilk birkaç milyon yıl önce fazla sıcak olacak ve radyoaktif X-Ray ışınları yayacak. Yine de milyonlarca yıl sonra bu yeni yıldız daha stabil hale gelecek ve Güneş artık soğumuş olacağı için etrafında yaşanabilir bir bölge oluşacak ancak bu bölge şu an Merkür’ün Güneş’e olan mesafesinden bile daha yakın olacak.

Bu mesafedeki gezegenler gelgitsel çekime karşı savunmasız olacakları için herhangi bir çekimsel bozukluktaki parçalara ayrılmaları ihtimal dahilinde olacak.



 

Kaynak: https://www.livescience.com/will-solar-system-survive-death-of-sun.html

Şeyma Sürücü



Hakkımızda

Bilimya sitesi, İbni Sina Sağlık Derneği’nin öncülüğünde kurulmuş bir popüler bilim sitesidir. Sitemizde paylaşılmış tüm yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitemizdeki hiçbir yazı kaynak belirtmeksizin başka bir platformda paylaşılamaz.



Bizi Takip Edin


@2020 Tüm Hakları Gizlidir.