Hepimizin şu anda gündemden uzaklaşıp doğaya dahil olmaya ihtiyacı var. Karantina şartlarında bir gök cismine bakmaktan daha iyi bir yol olabilir mi? 8 Nisan Çarşamba günü gece gökyüzünde “Süper Pembe Ay” görebileceksiniz.
Aslında tam olarak pembe olmayacak. Dünya’nın Ay ve Güneş arasında olduğu her 29 buçuk günde bir Ay’ın tamamen aydınlandığını görürüz, bu ay ise 2020’de ki tüm ayların en büyüğü ve en parlağı olacak.
Bu sefer dolunayın yanı sıra sık sık “Süper Ay” deniliyor, çünkü Ay yer beride olacak, yani Dünya’ya en yakın noktada olacak. Bu demek oluyor ki oval yörüngesinde bize mümkün olan en yakın, Dünya’dan sadece 357.035 kilometre veya 221.851 mil uzaklıkta ki nokta.
Bir Süper Ay, ortalama bir dolunaydan %7 daha büyük ve %15 daha parlak görünür. Çıplak gözle Dünya’dan her zaman dramatik görünmese bile bu veri gök bilimciler için oldukça heyecan verici, tabi ki biz dolunayları yan yana koyup karşılaştıramıyoruz.
Gökyüzünde ki muhteşem dolunay pespembe görünmeyecek olsa bile, bu pasparlak güzelliğe hayran olmak için gece gökyüzüne bakmanın, geçirdiğimiz bu zor dönemler hakkında ki endişelerimizden birkaç dakika da olsa uzaklaştırabileceğini düşünüyoruz.
Pembe Süper Ay, 8 Nisan Çarşamba akşamı Avustralya üzerinden gece gökyüzünde görülebilir. Eğer İngiltere saatiyle takip ediyorsanız, parlaklık zirvesi 8 Nisan’ın erken saatlerinde olacak ve ABD’de ki ay gözlemcileri için dışarı çıkıp bakmak için en iyi zaman 7 Nisan Salı akşamı olacak.
Aslında şu anda bir dizi Süper Ay’ın ortasındayız, Mart, Nisan ve Mayıs’ta hepsinde görülecek. Bunu kaçırırsanız, bir sonraki fırsat için uzun süre beklemek zorunda değilsiniz.
Bu aynı zamanda ekinokstan sonraki ilk dolunay, kuzey yarım kürede ki ilk bahar dolunayı olacak.
Uzaydaki en yakın komşumuza daha yakından bakmak isterseniz, sizi Ay’ın yüzeyinin 100.000 yüksek çözünürlüklü fotoğrafların çarpıcı kolajına yönlendirebiliriz.
Çeviren: Beyza Zeynep Kurt