Alzheimer Hastalığı’nın Sebebi Bulundu mu? | Bilimya

1466456

 

Dünya genelindeki üst düzey bilim adamları ve klinik tedavi uzmanlarından oluşan bir ekip, spesifik bir virüs ve iki özel bakteri türünden oluşan belli başlı mikropların, Alzheimer hastalığının başlıca nedenleri olduğunu belirten bir yayın üretmek için bir araya geldiler. Online olarak yayınlanan ve son derece saygın uzmanlar tarafından değerlendirilen ‘Journal of Alzheimer’s Disease’ isimli dergilerinde, bu hastalığın tedavisi için daha fazla araştırma yapılması ve daha da önemlisi antimikrobiyal ve ilgili etmenlerin klinik deneylerinin yapılması konusunda vurgu yapıyorlar.

Bu büyük eylem çağrısı, Alzheimer’la ilgili yayınlanan önemli kanıtlara dayanıyor. Ekibin önemli editörleri, bu mikropları içeren çok sayıda verinin varlığını teyit ediyor, ancak şimdiye kadar bu çalışmalar, aksine kanıt bulunmamasına rağmen, büyük ölçüde görmezden gelindi ve reddedildi. Bu çalışmalar gerektiği gibi önemsenmediği gibi, Alzheimer dışında diğer konularda son 10 yılda gerçekleştirilmiş 400’den fazla başarısız deney olmasına rağmen, Alzheimer’a dayanan bu kanıtlanmış verilerle sonuçlanan araştırmaların finanse edilmesine ilişkin teklifler reddedilmiştir.

Mikrobiyal etkilerle ilgili çalışmalar, birkaç yıl önce, virüslerin belirli kanser türlerine neden olduğunu ve bir bakterinin mide ülserlerine neden olduğunu gösteren sonuçlar vermişti. Bu görüşlerin ve çalışmaların nihayetinde geçerli olduğu kanıtlandı ve başarılı klinik denemelere ve ardından uygun tedavilerin geliştirilmesine öncü oldular.



Manchester Üniversitesi Kimya Fakültesi’nden Profesör Douglas Kell ve Manchester Biyoteknoloji Enstitüsü uzmanları, yazarlar arasındadır. Profesör Douglas Kell, steril sanılan kırmızı kan hücrelerinin, uyuyan mikroplar içerdiğini, ayrıca kan transfüzyonlarının da bundan etkilenebileceklerini iddia etti.

Profesör Douglas Kell ayrıca; Apaçık kanıtlanmış olan; Alzheimer Hastalığına sebep olan uyku halindeki bir nöroloji,mikrobiyal bileşenin bulunduğunu ve ‘iron dysregulation’ yöntemi ile bu bileşenin çıkarılması ile kognitif hastalıkların yavaşlatılabileceğini hatta önlenebileceğini belirtti. Ayrıca kesinlikle bu kanıtları görmezden gelemeyeceklerini de açıkladı.

Douglas Kell ile birlikte çalışan Pretoria Üniversitesi’nden Profesör Resia Pretorius, “Kandaki mikrobiyallerin varlığı, Alzheimer hastalığının belirleyici özelliklerinden biri olmakla beraber sistemik iltihaplanmanın oluşmasında da önemli rol oynayabilir. ” dedi. Daha da ötesi, bu mikrobiyallerin varlığının, sinirsel iltihaplanma ve amiloid plak oluşumuna sebep olduklarına dair oldukça fazla kanıt bulunmaktadır.

Bu araştırmacıların vardıkları bulgular,  gelecekte Parkinson hastalığı ve ilerleyen nörolojik hastalıklar için de kullanılabilecektir.

Ekip şu açıklamaları yaptı;

Mikroplar ve Alzheimer hastalığı

Biz Alzheimer hastalığı (AD) ve ilgili konular üzerinde çalışan araştırmacılar ve klinik tedavi uzmanlarıyız. Bu hastalığa bağlı tedaviler, Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatabilir veya durdurabilir. Ancak yapılan araştırmalardan çıkan olumlu sonuçlar önemsenmediği için endişeliyiz.

Ağırlıklı olarak insanlar üzerinde yapılan birçok deneye dayanarak söyleyebiliriz ki;  yaşlıların beyninde spesifik mikroplar, özellikle de herpes simpleks virüs tip 1 (HSV1), Klamidyal pnömoni ve çeşitli spiroket türleri Alzheimer hastalığının sebeplerinin başında geliyor.

Alzheimer hastasının beynindeki mantar enfeksiyonu, aynı zamanda hastanın kanında da anormal mikrobiyota olarak görünür. Alzheimer hastalarının beyninde HSV1’in ilk gözlenmesi neredeyse 30 yıl öncesine dayanır. Bu çalışmaların giderek artan sayısı (şu anda yalnızca HSV1’de yaklaşık 100), enfeksiyon ve Alzheimer kavramlarının yeniden değerlendirilmesini gerektirmektedir.

Alzheimer hastalığı teşhisinde, nöron kaybı, ilerleyen sinaptik yetmezlikle beraber, amiloid peptit birikmesi, amiloid prekürsor proteinin (APP) ayrışması ve anormal tau protein formları belirleyici unsurlardır.

Bunlar Alzheimer hastalığının belirtileridir, ancak bunların Alzheimer hastalığının nedenleri veya sonuçları olup olmadığı bilinmemektedir. Bunların iltihabi hastalıkların nedenleri olduğunu tahmin ediyoruz. Mikroplar, kronik olduğu kadar akut hastalıklara da yol açabilirler. Bazı mikroplar, vücutta uzun süre kalarak, ilk enfeksiyondan yıllar sonra tekrar ortaya çıkarak iltihaplanmaya, hastalıklara sebebiyet verebilirler.



 

Kaynak: Manchester Üniversitesi

Araştırmacılar:

Itzhaki, Ruth F.; Lathe, Richard; Balin, Brian J.; Ball, Melvyn J.; Bearer, Elaine L.; Bullido, Maria J.; Carter, Chris; Clerici, Mario; Cosby, S. Louise; Field, Hugh; Fulop, Tamas; Grassi, Claudio; Griffin, W. Sue T.; Haas, Jürgen; Hudson, Alan P.; Kamer, Angela R.; Kell, Douglas B.; Licastro, Federico; Letenneur, Luc; Lövheim, Hugo; Mancuso, Roberta; Miklossy, Judith; Lagunas, Carola Otth; Palamara, Anna Teresa; Perry, George; Preston, Christopher; Pretorius, Etheresia; Strandberg, Timo; Tabet, Naji; Taylor-Robinson, Simon D.; and Whittum-Hudson, Judith A. in Journal of Alzheimer’s Disease. Published online March 8 2016 doi:10.3233/JAD-160152

 

Kaynak: www.neurosciencenews.com

 

 

 


Hakkımızda

Bilimya sitesi, İbni Sina Sağlık Derneği’nin öncülüğünde kurulmuş bir popüler bilim sitesidir. Sitemizde paylaşılmış tüm yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitemizdeki hiçbir yazı kaynak belirtmeksizin başka bir platformda paylaşılamaz.



Bizi Takip Edin


@2020 Tüm Hakları Gizlidir.