Karantinadan Uzaya 2 | Bilimya

Karantinadan Uzaya serimize devam ederken sizleri bu haftanın ”uzay” hikayeleriyle selamlıyoruz.

Yıldız gemisinin çöküşü, kuyruklu yıldızın parçalanması ve NASA’ya 12.000’den fazla başvuruda bulunan astronotlar…İşte bu hafta uzay dünyasında yaşanan gelişmeler.

Yıldız Gemisi Prototipinin Çöküşü

 

SpaceX’in en yeni Starship prototipine ait 2 Nisan’da Teksas’tan gelen görüntülere göre, basınç tankı bir test sırasında çöküyor gibi görünüyor. CEO Elon Musk, daha fazla bilgi edinmek için ertesi sabah olayın veri incelemesini yapacağını söyledi fakat aynı zamanda testin ölçümünde hata olacağını da biliyordu. Bu arada ”Starship”, SpaceX’in Mars misyonları ve diğer derin uzay uçuşları için kullanmayı planladığı uzay aracının ismidir.

Bu çöküş hikayesine daha yakından bakmak isteyenler için şuraya link bırakalım: https://www.space.com/spacex-starship-sn3-pressure-test-failure.html



Kuyruklu Yıldız Borisov’dan Bir Parça Koptu

 

Hubble Uzay Teleskopu’ndan alınan verilere göre; Borisov Kuyruklu Yıldızı’nın bir parçasının çekirdeği kırdığını görüyoruz.Kopan parça aslında çok da büyük değil; çünkü veriler kuyruklu yıldızın ana gövdesinden sadece yaklaşık % 0.1 ile % 1’inin koptuğunu gösteriyor. Yani bir arabanın aynasının kopması gibi düşünün bu ölçüyü. Bu sırada Hubble, Borisov’dan görüntüler almaya devam edecek.

Borisov’a daha geniş bir bakış için tıkları şu linke alalım: https://www.space.com/interstellar-comet-borisov-two-pieces.html

 

BepiColombo’nun Son Uçuşu

 

Takvimleri 10 Nisan’a hazırlayın! Merkür’e bağlı BepiColombo (Merkür Uzay Sondası), 10 Nisan’da ”nihai gezegen hedefi” için hızlanarak Dünya etrafını turlayacak. Dünya rotasından sonra ise iç güneş sistemine yönelerek derinlemesine bir yolculuk başlatacak. Bu demek oluyor ki BepiColombo’yu son görüşümüz olacak 🙁 Ekim 2018’de başlatılan BepiColombo çalışmaları, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Japonya Havacılık Araştırma Ajansı’nın (JAXA) ortak bir projesidir.

Daha fazla detay için: https://www.space.com/bepicolombo-mercury-probe-earth-flyby-april-2020.html

 

30 Metre Teleskopu Koronavirüs Engeline Takıldı

 

Önce 30 Metre Teleskopu’na açıklık getirelim: Otuz Metre Teleskop, Hawai’liler için kutsal bir dağ olan Hawaii adasında Mauna Kea’da planlanan konumu nedeniyle tartışmalı hale gelen son derece büyük bir teleskoptur.

Hawaii’deki Pu’uhonua o Pu’uhuluhulu topluluğu, yaşlılardan ve “solunum hastalığı riski yüksek olanlardan” uykuda olan Maunakea yanardağındaki protestolardan uzak durmalarını istedi.Topluluk, Otuz Metre Teleskop’un inşası üzerine protestolara katılıyor, ancak bir yandan da ziyaretçilerin (turistler de dahil olmak üzere) Hawaii’deki koronavirüsün yayılım problemiyle de baş etmeye çalışıyor. Hatta dağda hala yerliler ve protestocular var.

Hikayenin devamı için şuraya tık: https://www.space.com/coronavirus-shrinks-thirty-meter-telescope-protest-in-hawaii.html



NASA İş Başvurusu İçin 12.000 Astronot Umutla Bekliyor

 

Artemis’in aya yönelik yeni görevlileri, NASA’nın gelen kutularını çoktan doldurdu bile. 12.000 civarı astronot; Artemis’i NASA için şimdiye kadarki en yüksek ikinci uygulama grubu olarak adlandırıyor, bu da uygulama süresi tipik olan iki ay yerine bir aya kısaltıldığından daha da inanılmaz hale gelmesi anlamına geliyor. NASA, 2021’in ortalarında son seçimler yapmadan önce uygulamaları dikkatlice değerlendirmeyi planlıyor.

Bu umutla bekleyen astronot haberinin detayları için şuraya alalım sizleri: https://www.space.com/nasa-receives-over-12000-astronaut-applications-for-artemis-generation.html

 



 

Merve Nur Yaşar

time machine driver



Hakkımızda

Bilimya sitesi, İbni Sina Sağlık Derneği’nin öncülüğünde kurulmuş bir popüler bilim sitesidir. Sitemizde paylaşılmış tüm yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitemizdeki hiçbir yazı kaynak belirtmeksizin başka bir platformda paylaşılamaz.



Bizi Takip Edin


@2020 Tüm Hakları Gizlidir.