Pitbull Sendromu | Bilimya

white-4175188_1920

Adını duymamış olsak da hepimizin hayatında yer bulmuş Pitbull Sendromuna gelin yakından bakalım…

Halk arasında çok fazla yaygın olmayan bu tabir belki de hepimizin yaşadığı, bildiği, hayatında bir kez bile olsa tecrübe ettiği bir durum olarak kullanılır. Bu sendromdan bahsetmeden önce hepimizin de bildiği Pitbull cinsi köpekten bahsedelim. Nitekim ismini neden o köpek cinsinden aldığını daha iyi kavrayalım ve öğrenelim. İsmini alıyorsa bir yerde bir benzerlik veya bağlantı mevcudiyeti aşikardır. Dünya’da birçok tanım bu şekilde isimlendirilmiştir. Belli ki bu durum psikoloji dalına da yansımıştır.

Pitbull cinsi köpekler güçlü, sevimli, küçük boylu özel hayvanlardır. Bu cins köpekler saldırgan ve öldürücü olabilmektedir. Normalde biliriz ki bir köpek sıkı sıkıya ısırsa bile çok fazla yara almayız. Lakin bu Pitbulllar saldırdığı insanı ya da hayvanı yakalayıp iki çenesinin arasına aldığında asla bırakmazlar. Zaten vücutlarının en güçlü yeri de çeneleridir. Eğitim almış Pitbullar bile saldırdıkları zaman dışarıdan tepki veya komut almasına rağmen ısırdıkları şeyi kolay kolay bırakmazlar. İşte Pitbull Sendromu denen kavram tam olarak bu davranıştan dolayı verilmiş bir isimdir.



Nasıl yani dediğinizi duyar gibiyim. Şöyle ki, bu durumu belki siz bile hayatınızın bir döneminde yaşamış olabilirsiniz. Bazı insanlarda tam olarak bu köpeğin saldırdığı şeye gösterdiği muameleyi yaşadığı olaylara, durumlara gösteriyor. Yaş, kilo, boy ve cinsiyet fark etmeksizin insan bazen bir şeyi istiyor. Hem de o kadar çok istiyor ki çevresindeki kişiler “o öyle olmaz bu sana zarar verir”, “senin bundan vazgeçmen gerekiyor” dese bile asla peşini bırakmaz. İşte bu bahsettiğimiz şekilde çevresindeki insanların onu yapmaması, bırakması gerektiği yönünde uyarmasına rağmen bundan vazgeçmemesi “Pitbull Sendromu” olarak adlandırılır.

Biraz daha açmak gerekirse insanın hayattaki her alanda iş, alışveriş, aşk, eğitim, ihtiyaç, lüks, aile, akraba, sevgi, saygı ayırt etmeksizin hayatının her dakikasında inatla bir şeyin ona zarar verebileceğini görememesi, o şeyden vazgeçememesi ya da bırakmaya cesaret edememesi o duruma, olaya, kişiye körü körüne bağlanması Pitbull sendromudur. İşte birey olarak bizler böyle durumlarda hangi yaşta olursak olalım tutunduğumuz her dala onu bırakırsak düşüp öleceğiz, yok olacağız düşüncesine kapılmadan gerektiğinde vazgeçmeyi bilmeliyiz. Çünkü, bazen bırakmak daha güzel tutunabileceğimiz dalları görebilmek içindir.


Hakkımızda

Bilimya sitesi, İbni Sina Sağlık Derneği’nin öncülüğünde kurulmuş bir popüler bilim sitesidir. Sitemizde paylaşılmış tüm yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitemizdeki hiçbir yazı kaynak belirtmeksizin başka bir platformda paylaşılamaz.



Bizi Takip Edin


@2020 Tüm Hakları Gizlidir.