Rotavirüs ve Aşıları | Bilimya

rotaviruslucocuk

Rotavirüs Nedir?

Çocuklarda şiddetli ishalin en sık sebebi olan Rotavirüs, Reoviridae ailesinden çift sarmallı RNA virüsüdür. (1) İlk 5 yaştaki çocuklarda o kadar yaygın etki sahibidir ki Dünya’da 5 yaş altındaki çocukların önemli bir kısmını etkilemektedir. (2)

Resim

Rotavirüs Nasıl Bulaşır?

Aile içi yayılım sık görülmekle birlikte kreş, bakımevi, anaokulu gibi yerlere giden çocuklarda sık olarak virüs bulaşmaktadır. Dışkıda mevcut olan virüs, su ve gıdalarla bulaşmaktadır. (3)



Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Ateş, kusma, ishal beraber görülmektedir. Vücuda virüs girdikten 2-3 gün sonra ateş ve kusma semptomları görülmekteyken sulu ishal yaklaşık 1 hafta devam eder. Günde 10-20 kez sulu ishal görülebilmektedir. Anne sütü alan bebekler için en iyi tedavi emzirmeye devam etmesidir. Çocuklarda ise bol sıvı alımı unutulmamalıdır. İshal sebebi ile kaybeden sıvı ve tuzlar yerine koyulmalıdır.

Resim

Rotavirüs Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?

Bunun 2 önemli yolu vardır;

1) Enfeksiyonun geçirilmesi

Bu aslında bir önlem değildir çünkü az gelişmiş ülkelerde Rotavirüs enfeksiyonu ölüme bile sebep olmaktadır. 2016 yılında 128.500 ölüme, 258 milyon ishal vakasına sebep olmuştur. (4) Ülkemizde ve gelişmiş ülkelerde hastaneye yatışa neden olmaktadır. Enfeksiyonu atlatan çocuklarda bağışıklık oluşsa da bu pahalı bir yöntemdir.

Resim

2) Rotavirüs aşıları

Piyasada 2 farklı marka altında Rotavirüs aşısı mevcut. Her ne kadar aşı diye nitelendirilse de aklınıza hemen iğne gelmesin 🙂 Ağızdan damla olarak yapılıyor. Aşının koruyuculuk oranı %90 civarında ve hastaneye yatışı önleme oranı %95’in üzerinde. Domuz yağı veya ürünü içermeyen aşıların helal sertifikası da mevcut. Bu arada yan etkisi neredeyse yok denebilir.

Resim

Resim

Peki ne zaman yapılmalı?

Sadece 6 – 32 haftalık bebeklere uygulanan Rotavirus aşısının önerilen zamanları Rotarix 2-4. aylarda, RotaTeq 2-4-6. aylarda yapılmalı.

Birçok gelişmiş ülkede olduğu gibi Rotavirüs aşısı ülkemizde de ücretsiz olarak uygulanmalı. Hastaneye yatan çocuk ailelerine ciddi masraflar oluşmakta. Hastane imkanlarının önlenebilir bir sebeple israf edilmesi de söz konusu…

Kaynaklar

  1. https://tr.wikipedia.org/wiki/Rotavirüs
  2. https://journals.lww.com/pidj/Fulltext/2009/03001/Rotavirus_Overview.2.aspx
  3. https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/bulasici-hastaliklar/rota-virüs
  4. https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2696431




Hakkımızda

Bilimya sitesi, İbni Sina Sağlık Derneği’nin öncülüğünde kurulmuş bir popüler bilim sitesidir. Sitemizde paylaşılmış tüm yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitemizdeki hiçbir yazı kaynak belirtmeksizin başka bir platformda paylaşılamaz.



Bizi Takip Edin


@2020 Tüm Hakları Gizlidir.