Yıldız Savaşları | Bilimya

2_800x533

Aşağıdaki fotoğrafın oluşma nedeni aslında yutulmak istenen küçük bir yıldızın mücadelesinden ibaret. Bahsi geçen bu kahraman yıldız, kendisini yutacak o büyük yıldıza teslim olmak yerine onun kırmızı dev çekirdeğine yaklaşıyor. İşte o anda birlikte verdikleri bu havalı poz, bizlere harika bir uzay macerasının kapılarını aralıyor.

İnsanlık için savaş manzaraları elbette kötüdür fakat bir Yıldız savaşı oldukça renkli görüntülere sahne olabiliyor!

Yıldızlar; yuvarlak gaz küreleri olarak oldukça sade bir biçimde tanımlansalar bile eski yıldızlar pek de küre şeklinde değiller ve karmaşık bir yapıları var.

Avrupa Güney Gözlemevi’nin Şili’deki ALMA Gözlemevi’nde çekilen yukarıdaki fotoğraf; iki yıldızın birbiriyle olan dövüşünün en net fotoğrafı olma özelliğinde. Ayrıca bu görüntünün oluşabilmesi için yaklaşık olarak iki bin yıl geçtiğini söyleyen gökbilimciler, bu durumun evrimsel özelliğine de dikkat çekiyorlar.

Yıldızların Dövüşü

ALMA’dan alınan bu görüntüdeki farklı renkler ‘’hızı’’ temsil ediyor. Mavi, bize en hızlı hareket eden gaz anlamına gelirken, kırmızı ise bizden en hızlı uzaklaşan gazı temsil ediyor. Ortadaki yeşil renkte ise, dövüşçü yıldızlarımız yer alıyor. Gökbilimciler, ESO tarafından işletilen ‘’Atacama Pathfinder’’ Denemesi’nden elde ettikleri verileri kullanarak kavganın nasıl başladığını açıkladılar: Büyük yıldız, kırımızı bir dev gibi büyüyerek yakınındaki küçük yıldızı yutmaya çalışıyor. Buna karşılık, küçük yıldız; bu kırmızı devin çekirdeğine doğru dönerek gaz katmanlarına dağılıyor ve çekirdeğini açığa çıkaran bir patlamayı tetikliyor.

Elimizdeki bu harika fotoğrafın oluşma nedeni aslında yutulmak istenen o küçük yıldız. Bahsi geçen bu kahraman yıldız, kendisini yutacak o büyük yıldıza teslim olmak yerine onun kırmızı dev çekirdeğine yaklaşıyor. İşte o anda birlikte verdikleri bu havalı poz, bizlere harika bir uzay macerasının kapılarını aralıyor.



Aslında Yıldızların ölümü, aniden oluveriyor. Orta boyutlardaki bir Yıldız, milyarlarca yıl yandıktan sonra aniden kırmızıya dönerek şişiyor ve dış katmanlarını atıyor. Bütün bu aşamaların sonucunda ortaya çıkan ‘’gezegensi bulutlar’’ dediğimiz gaz ve toz bulutları, uzayı süsleme görevini üstleniyor.

Yazının başında yer alan görüntü; Galaksimize yaklaşık de 3.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan, Crux takımyıldızının yakınında duran HD101584 isimli yıldız sisteminden alındı. Fakat elimizde bu savaşın fotoğrafı olsa bile hala detaylı bilgiler mevcut değil, bilim insanları bunun için çalışmalarını sürdürüyorlar. İsveç’te Uppsala Üniversitesi’nden Sofia Ramstedt, “Şu anda, güneşe benzer birçok yıldız için ortak ölüm süreçlerini tanımlayabiliriz, ancak neden veya tam olarak nasıl olduklarını açıklayamayız.” Bu gözlemler, gökbilimcilerin kendi güneş sistemimizdeki güneş de dahil olmak üzere diğer tüm yıldızların nihai ölümüne dair ipuçları bulmalarına yardımcı olabilir.



 

Kaynak:

https://www.popularmechanics.com/

https://popsci.com.tr/

https://www.usatoday.com/

https://weather.com/

 

 

Merve Nur Yaşar

time machine driver



Hakkımızda

Bilimya sitesi, İbni Sina Sağlık Derneği’nin öncülüğünde kurulmuş bir popüler bilim sitesidir. Sitemizde paylaşılmış tüm yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitemizdeki hiçbir yazı kaynak belirtmeksizin başka bir platformda paylaşılamaz.



Bizi Takip Edin


@2020 Tüm Hakları Gizlidir.