Alan Turing’i Tanıyor Musunuz? | Bilimya

Alan_Turing1

Alan Turing, kriptografi biliminin ve bilgisayar biliminin kurucularından olan bir bilim insanıdır. Londra’da doğmuş ve Cambridge Üniversitesi matematik bölümünü birincilikle bitirmiştir. Bu havalı unvanların yanı sıra İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler’in kullandığı, mesajları şifreli bir şekilde ileten Enigma Makinesi’nin kodlamasını kıran ve savaşın 2 yıl daha erken bitmesini sağlayan bir savaş kahramanıydı. Enigma Makinesi’nin kodlaması çözüldükten sonra Alman Deniz Kuvvetleri’nin sonraki hedefleri saptanmış bulunuyordu. Bu durum İngilizler’in lehine sonuçlandığı gibi yaklaşık 50 yıl devlet sırrı olarak kalmıştır.

Akademik Başarısı

Çevresindekiler tarafından dağınık ve garip biri olarak tanınan bu bilim insanı matematik ve sayılar hakkında çok önemli makaleler yayınlıyor ve önceki matematikçilerin formüllerini yeniden formüle ediyordu. 1936 yılında “Saptama Problemi Hakkında Bir Uygulamayla Birlikte Hesaplanabilir Sayılar” makalesini yayınladı. El ve zihin ile yapılan hesapların çok zaman aldığı ve hataya sebep olduğu tartışmaları o günlerde sürerken, yayınladığı makalesinde sanal makinelerin, bu hesaplamaları matematiksel bir temelde yapacağını ifade ediyordu.

Makinelere Dair İnancı

Aklında her zaman makinelerin düşünüp, konuşabileceğine dair inancı vardı. Ne mutlu ona ki bugün, inandığı şeyler bizlerin hayatında yer alıyor. 1950 yılında yayınlamış olduğu bir diğer makalesinde ise Yapay Zeka alanında zihinleri meşgul eden birçok soru işaretini gidermiştir. Turing Testi kavramının yer aldığı bu makalesinde bir insan ile bir makine aynı yerde bulunmaktadır. Duvarın diğer tarafında ise başka bir insan beklemektedir. Bu insan, diğer taraftaki makine ve insana sorular sorup hangisinin insan olup hangisin olmadığını anlamaya çalışacaktır. Yazıyla iletişim kurulan bu testte makinenin gerçekten makine olduğu anlaşılmaz ya da makine, kendisini insan olduğuna ikna ederse test, makinenin düşünebildiği şeklinde sonuçlanır. Bu zamana dek çeşitli birçok deney ve test yapılmıştır. 2014 yılında ise 13 yaşındaki Ukraynalı bir öğrenci gibi programlanan Eugene Goostman isimli bilgisayar yazılımı, düşünebildiğini jüriye ispat etmiştir.

Hazin Sonu

Gelelim bu büyük insanın hazin ve üzücü ölümüne. 8 Haziran 1954 yılında yatağının kenarında yarım yenmiş elmasına enjekte edilmiş siyanür zehri ile intihar ettiği açıklanmıştır. İddialara göre devletin gizli sırlarını bildiği için MI-5 tarafından suikaste kurban gittiği görüşleri de ortaya atılmıştır. Bugün dünya devi bir markanın logosunda kendisinin yarım bıraktığı elma yer almaktadır.

Kaynaklar:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Alan_Turing
How It Works Koleksiyon Kitaplar -1 Sayı: 12 Syf. 36-37


Hakkımızda

Bilimya sitesi, İbni Sina Sağlık Derneği’nin öncülüğünde kurulmuş bir popüler bilim sitesidir. Sitemizde paylaşılmış tüm yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitemizdeki hiçbir yazı kaynak belirtmeksizin başka bir platformda paylaşılamaz.



Bizi Takip Edin


@2020 Tüm Hakları Gizlidir.