Bilim Işıkları – 3: Prof. Dr. Semahat Yentür | Bilimya

resim_2022-06-02_004147975

Bilim insanlarının ortak özelliği bilime katkısı olabilecek problemleri tespit etmek, bu problemlere çözümler üretmek ve bu doğrultuda eserler çıkarmaktır. Özellikle temel bilimlere kaynak oluşturan eserler yeni bilimsel çalışmalara yön vermektedir. Bu temel bilimsel birikimler uygulamalı bilimlerin çalışma alanını genişletmektedir.

Biyoloji, Eczacılık, Ziraat bölümleri ve diğer birçok alana katkısı olmuş ve katkısı olacak eserler üreten Prof. Dr. Semahat Yentür; ülkemizde bitki anatomisi ve bitki fizyolojisi alanlarında çalışmalar yapmış sayılı bilim insanlarındandır.



Kendisi hakkında yazılan herhangi bir yazılı eser bulunmayan hocamızın kendi başına, öğrencileri ve/veya çalışma arkadaşları ile ürettiği sayısız eser bulunmaktadır. Ürettiği yayın sayısı (makale, bildiri vs.) çok sayıda (sayısı bilinmemekte) olup çıkardığı kitapların sayısı 6 adet ve bunlar temel bilimler başta olmak üzere birçok alana temel kaynak oluşturmaktadır.

Semahat Yentür’ün bilinen en büyük eseri ve birçok defa baskısı da çıkan ‘Bitki Anatomisi’ kitabıdır. Öyle ki ülkemizde üniversitelerde birçok bölümde derslerin temel kaynak eseri olarak görülmektedir. Bu eser güncel bilimsel gelişmelere ayak uydurarak tekrar basılmıştır, eserin yazarlığında bu kez Semahat hocaya öğrencisi Gül Cevahir Öz (Prof. Dr./İstanbul Üniversitesi, Biyoloji bölümü) de eşlik etmiştir. Diğer kitapları; ‘Bitkilerin Metabolizma Fizyolojisi’, ‘Bitki Fizyolojisi Laboratuvar Kılavuzu’, ‘Bitkilerin Büyüme Gelişme Farklılaşma ve Hareket Fizyolojisi’, ‘Bitkilerde Yaşlanma’ ve ‘Türkiye’deki Doğal Eczane’dir.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji bölümünden emekli olan Semahat Yentür en büyük eseri olan ‘Bitki Anatomisi’ kitabının önsözünde ‘Uygarlığın simgesi olan ağaç, çiçek ve yeşilliğin doğada bilinçli bir şekilde korunmasına ve gelecek kuşaklara geçişinde bir dereceye kadar bitki anatomisinin görev yüklendiği de ileri sürülebilir’ diyerek bitki anatomisinin önemine dikkat çekmiştir.

Semahat Yentür (soldan üçüncü) bir bitki gezisinde (Küçüker, 2021’den alınmıştır)

 

Ömrünü Biyoloji bilimine farklı dallarda çalışmalar, eserler, yayınlar çıkarmakla geçirmiş olan Semahat hoca 31 Mayıs 2022 tarihinde vefat etmiş, 01.06.2022 tarihinde toprağa verilmiştir.

Eserleri hakkında birçok detaylı bilgiye eriştiğimiz ancak kişisel hayatı hakkında sınırlı bilgi sahibi olduğumuz hocamız bu yönüyle de diğer bilim insanlarına rol model teşkil etmektedir.



 

Kaynaklar:

Anonim, İstanbul Üniversitesi web sayfası. 2022. Erişim: www.istanbul.edu.tr/ , Erişim Tarihi: 01.06.2022.

Küçüker, O. 2021. Bilim İnsanlarının Ardından: Dinçer Gülen 14 Ocak 1937 – 2 Aralık 2019. Turkish Journal of Bioscience and Collections, 5,1, pp.108-122.

Yentür, S. 2003. Bitki Anatomisi. İstanbul Üniversitesi Yayınları, İstanbul.

Muhyettin Şentürk



Hakkımızda

Bilimya sitesi, İbni Sina Sağlık Derneği’nin öncülüğünde kurulmuş bir popüler bilim sitesidir. Sitemizde paylaşılmış tüm yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitemizdeki hiçbir yazı kaynak belirtmeksizin başka bir platformda paylaşılamaz.



Bizi Takip Edin


@2020 Tüm Hakları Gizlidir.