Minik Türbinler: Sadece yürüyerek enerji elde et! | Bilimya

images (4)
  1. Küçük rüzgâr türbini, hareketli bir yayanın sallanan kolundan enerji elde edebilir

Bilim adamları, yürürken oluşan esintiyi enerjiye dönüştürebilen küçük bir rüzgâr türbini geliştirdiler.

Birkaç saniye boyunca saçınıza bir balon sürttüğünüzü hayal edin. Statik elektrik sayesinde oluşan sesi duyabiliyor ya da saçlarınızın nasıl şekillendiğini görüyor musunuz? Cihaz üzerinde çalışan araştırmacılara göre, iki materyalin teması ve ayrılması prensibi ile çalışan bu enerjiden faydalanılabilir ve elde edilecek enerji depolanabilir.

Çinli bilim adamları, cihazın düşük maliyetli ve verimli bir şekilde sürdürülebilir enerji üretebileceğini umuyorlar. Araştırmacılar, cihazı bir kişinin sallanan koluna yerleştirdikten sonra hava akışının güç üretmek için yeterli olduğunu ifade etmekteler.



Pekin Nanoenerji ve Nanosistem Enstitüsü’nden başyazar Dr. Ya Yang, yaptığı açıklamada: “Amacımız, geleneksel rüzgâr türbinlerinin çözemediği sorunları çözmek. Maliyetlerin sabit olduğu bobinleri ve mıknatısları kullanan rüzgar türbinlerinin aksine cihazımız için düşük maliyetli malzemeler seçebiliriz.”  demektedir.

Cihaz, bir tüp içinde hava akımı ile birlikte titreşen iki plastik şerit içermektedir. Araştırmacılar saniyede 1,6 metrelik hafif bir esintinin cihaza güç sağlamak için yeterli olduğunu ancak rüzgâr hızı 4 ile 8 m/s arasında olduğunda iki plastik şeridin senkronize olup en iyi performansı gösterdiğini söylemekteler.

Exeter üniversitesinden araştırmaya dâhil olmayıp yenilenebilir enerji alanında uzman doçentlik yapan Richard Cochrane’ye göre bu cihaz daha sonra uzaktan kumanda edilebilen sensörlere, güvenlik kameralarına, hatta ulaşılması zor bir dağın zirvesinde bulunan hava istasyonuna güç sağlamak gibi çeşitli şekillerde az miktarda enerji üretmek için hizmet verebilir; basit ve güvenilir bir yöntem gibi görünmektedir.

Cochrane’nin ifade ettiiği üzere: “Bu yeniliğin büyük türbinlerin yerini aldığını görmeyeceğiz ancak enerji elde etmek adına kullanılan bu tür teknolojilerin sayısının arttığını görüyoruz ve bu sayede elektrik elde etmesi oldukça zor olan yerlerde enerji üretimi ve dönüşümünü teşvik ediyoruz.”



Cihazın mucidi, cihazın şimdiye kadar 100 LED’e ve sıcaklık sensörlerlerine güç sağlayabildiğini söylemektedir. Ayrıca, cihaz daha önce elde edilen verim oranlarını aşarak %3.23’lük bir rüzgâr enerji dönüşüm verimliliğine sahiptir.

Cochrane, Cell Reports Physical Science dergisinde yayınlanan makalesinde, araştırmacıların salınım frekansının cihaza uygulanan rüzgâr hızına bağlı olarak değiştiğini ispat ettiğini ifade etmektedir.

“Ancak ilginç olan, elde edilen enerjinin bu frekans değeri veya rüzgâr hızı ile ne kadar bağıntılı olduğudur. Enerji elde etmek için belirli bir frekans değeri var mı? Salınım 24 hertz’in altında gerçekleşiyorsa hala enerji üretilebilir mi ?”

Buna ek olarak, metal aksam ileri geri hareketlendiğinde malzemelerde aşınma gibi durumlar söz konusu olabilir, bu cihazların ne kadar dayanıklı olduğu bu sebepten ötürü bir muammadır.

“Peki o zaman teknoloji buz, yağmur, toz ve denizden esen tuzlu rüzgarla nasıl başa çıkıyor? Cihazın, geleneksel türbinlerin sınıfta kaldığı bu aşamada sıralanan çevresel faktörlere dirençli olduğu iddia edilmektedir.”

Küçük türbinin mucitleri büyük hayallere yelken açmaktalar. Cihazı sürdürülebilir elektrik enerjisi sağlamak için telefon gibi küçük elektronik cihazlarla birleştirmeyi ve nihayetinde cihazın yüksek rüzgâr hızlarına büyük ölçüde bağlı olduğu geleneksel rüzgâr türbinleriyle rekabet edebilmesini umuyorlar.



 

Kaynak: https://www.theguardian.com/environment/2020/sep/23/tiny-wind-turbine-can-collect-energy-from-a-walkers-swinging-arm

Çeviren: Verda Demir


Hakkımızda

Bilimya sitesi, İbni Sina Sağlık Derneği’nin öncülüğünde kurulmuş bir popüler bilim sitesidir. Sitemizde paylaşılmış tüm yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitemizdeki hiçbir yazı kaynak belirtmeksizin başka bir platformda paylaşılamaz.



Bizi Takip Edin


@2020 Tüm Hakları Gizlidir.